søndag 29. november 2009

Hva er biomasse?

Biomasse er rett og slett trær og planter. Biomasse dannes ved at planter og trær utnytter energien fra sollyset gjennom fotosyntese ved å produsere plantemateriale fra CO2 og vann. Energi fra biomasse er derfor foredlet solenergi, og den er en fornybar ressurs.

Biomasse består blant annet av karbon og hydrogen og er derfor energifull. Hvor energifull biomassen er, er avhengig av hvor mye karbon og hydrogen biomassen inneholder. Eksempler på ubehandlet biomasse er ved, flis, torv, halm, bark, gjødsel og biogass. En del av denne biomassen kan utnyttes som brensel og kalles da biobrensel eller bioenergi.

Vi har utnyttet biomasse i millioner av år ved å brenne ved til oppvarming og matlaging. For å gjøre biomassen mer håndterlig for forbrenning, lagring og transport behandles ofte biomasse ved at råstoffet blir hogd, kvernet eller malt til flis og tørket. Flis, briketter, pellets og flytende biobrensel er eksempler på foredlet biomasse.

Råstoff kan være avfallsvirke fra sagbruk og tre-bearbeidende industri, bark fra skogindustrien, skogsflis og halm. Foredlet biobrensel er dyrere enn uforedlet brensel, men har flere fordeler som oppveier den økte kostnaden:

  • Høyt energiinnhold per tonn gir lavere transportkostnader og redusert lagervolum
  • Ensartet brensel gjør det enklere å regulere forbrenningen
  • God holdbarhet

1 kommentar:

  1. Hei, jeg har noen spørsmål.
    Hva tenker om historisk utvikling av verdens energibruk? (og bruk av biomasse)

    Fordeler og ulemper med biomasse
    Og hvorfor er biomassen fornybar? Og hvorfor går ikke co2 regnskapet helt i null?

    Er det noen andre ressurser som er bedre?

    Eksemepler på u-land der bruk av biomasse ikke er bærekraftig. Hva er det egenltig som er problemet der?

    ENergikjede med biomasse

    SvarSlett